Cursus Notuleren

Waarom is notuleren nu vaak lastig en een klus waar je tegenop ziet en vraag je af of het niet makkelijker en leuker kan? Het selecteren van de juiste informatie is moeilijk. Het wordt gemakkelijker als je weet op welke woorden en doelen je moet letten.
In de cursus tackle je in een klein groepje onder begeleiding van een ervaren coach uit de praktijk de praktische do’s en dont’s van het maken van goede notulen of een verslag van een vergadering. Ook leer je het verschil tussen een verslag en een actiepuntenlijst.
Je kijkt en luistert naar korte voorbeelden van echte vergaderingen en oefent in de uitwerking van verschillende onderdelen en krijgt antwoord op vragen uit je eigen praktijk.

In de cursus Notuleren leer je:

  • Samenstelling van de agenda, bijgevoegde stukken, jouw taken en rechten als notulist;
  • Je goed voor te bereiden op de vergadering aan de hand van de agenda en de bijgevoegde stukken;
  • Het doel van de vergadering helder te krijgen;
  • De praktische “do’s en dont’s” van het maken van goede notulen van een vergadering;
  • Luistertechnieken, scheiden van hoofd- en bijzaken en het opvangen van woorden die belangrijk zijn voor je notulen;
  • Het juist opstellen en opbouwen van notulen;
  • Wat je moet vastleggen in notulen: Alleen de besluiten/actiepunten, de afspraken of ook de inhoudelijke inbreng van iedere deelnemer?
  • Wat de taken, plichten en rechten zijn van de notulist.

De cursus Notuleren is bedoeld voor iedereen die vergaderingen, werkbesprekingen of bijeenkomsten moet notuleren: secretaresses, (OR-)secretarissen, management ondersteuners, beleidsmedewerkers.

Oefenen met effectief notuleren

In de cursus Notuleren oefen je het effectief notuleren met audio- en videofragmenten van vergaderingen. Je kijkt en luistert naar korte voorbeelden van echte vergaderingen, oefent in de uitwerking van verschillende onderdelen van de notulen en krijgt antwoord op vragen uit je eigen praktijk.

Leren notuleren op de laptop

In de cursus Notuleren werk je bij voorkeur met de laptop: de laptop is een prima hulpmiddel tijdens de vergadering. Neem je laptop met daarop het Office-pakket mee. De handige kneepjes van werken in Word op de laptop worden tijdens de cursus Notuleren uitgelegd. Je mag ook een iPad meenemen, een toetsenbord/muis is daarbij wel zo handig. Maak je liever je aantekeningen eerst op papier en werk je ze later uit op de computer? Prima! Meenemen van laptop of iPad is beslist niet verplicht.

Resultaat cursus Notuleren

Na het volgen van de cursus Notuleren is je kwaliteit van notuleren naar een hoger niveau gebracht. Je hebt de techniek geleerd van effectief notuleren die aansluit bij het doel van de vergadering. Door het hanteren van de juiste verslagvorm en doeltreffend formuleren, zorg je dat de deelnemers van de vergadering in actie komen. Én dat je als notulist met tevredenheid terugkijkt op de vergadering en het verslag dat je hebt gemaakt.

Op verzoek geeft het Notu-leren team je feedback op notulen die je zelf na het volgen van de cursus Notuleren hebt gemaakt. De trainer beoordeelt je (geanonimiseerde) notulen en geeft eventuele verbeterpunten aan. Zo helpen we je maximaal rendement uit de cursus Notuleren te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *